'80-plusser wel gebaat bij operatie'

  • Boris

    Chirurgen: ‘Ruim 80 procent van de oudere patiënten die geopereerd worden aan een gebroken heup binnen een paar dagen weer mobiel’

    80-Plussers kunnen wel degelijk baat hebben bij operaties. Dat schrijven drie chirurgen van het Medisch Spectrum Twente (MST) in een artikel dat morgen verschijnt in het vakblad Medisch Contact. Zij reageren daarmee op uitspraken van de voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ), Arnold Moerkamp, begin augustus, zo meldt Trouw donderdag.

    Moerkamp zei in NRC Handelsblad onder meer dat een dementerende 85-jarige die een heup breekt, meer gebaat is bij liefdevolle verzorging dan een operatie. Maar die ‘liefdevolle’ verzorging komt er in de praktijk op neer dat de patiënt binnen een jaar zal overlijden en al die maanden onafgebroken pijn heeft. Hij of zij is volledig bedlegerig en afhankelijk van anderen, schrijven de chirurgen Bob Geelkerken, Robbert Meerwaldt en Arie van Vugt:

    “Het liggen resulteert in doorligplekken, longontsteking, urineweginfectie en andere complicaties. Niet opereren betekent niet alleen een hoge sterfte, maar ook een slechte kwaliteit van leven”

    Volgens de chirurgen is, bijvoorbeeld, ruim 80 procent van de oudere patiënten die geopereerd worden aan een gebroken heup binnen een paar dagen weer mobiel, hebben ze een acceptabel niveau van pijn en kunnen zij weer terug naar hun eigen verblijfplek.

    Aan het slot van hun betoog dagen de chirurgen CvZ-voorzitter Moerkamp uit

    “om uit zijn ivoren toren te treden en de discussie over het beteugelen van de groei van de zorgkosten te voeren op basis van juiste argumenten met de betrokkenen in het veld, namelijk de patiënt en hulpverlener. Het wegzetten van de 80-plusser als een dementerende kostenpost en de professional als een productietijger die niet geïnteresseerd is in de uitkomsten van zijn handelen, is volstrekt onjuist.”

    “De medische professional is zich zeer bewust van het feit dat 90 procent van de zorgkosten in het laatste levensjaar wordt gemaakt. Het is aan de Nederlandse samenleving om te bepalen wat dat mag kosten. Alleen helderzienden weten, op het moment dat de keuzen moeten worden gemaakt, wanneer de klok het laatste levensjaar wegtikt.”

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3326507/2012/10/04/Operatie-bij-80-plusser-heeft-wel-zin.dhtml

    http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/16335_80_plusser_wel_gebaat_bij_operatie/

  • axel

    Je moet natuurlijk niet iemand tegen zijn of haar zin gaan helpen, als iemand zegt dat het voor hem of haar niet meer hoeft dan moeten we daar natuurlijk niet moeilijk over doen en niet verplicht gaan helpen. B)

  • Boris

    Dat zegt toch ook niemand? En daar gaat het in deze discussie ook niet over.

  • axel

    Dat weet ik, ik ken nl. diverse mensen met een hoge leeftijd die dat namelijk zeggen. ;)