gelukkig zijn of gelijk hebben?

  • Itheka

    Jaren geleden, ik was nog jong, had ik een gesprek met iemand, die me vroeg:

    Wat vind je belangrijker, gelukkig zijn of gelijk hebben?

    Ik vond toen gelukkig zijn het belangrijkst.

    Maar ik ben er in de loop der tijd toch anders over gaan denken. Het hangt namelijk (volgens mij) helemaal af van de situatie en de personen om wie het gaat. Als een vrouw alleen voor de lieve vrede (want dat is een voorwaarde om gelukkig te zijn) altijd haar man gelijk geeft, terwijl ze in haar hart anders denkt, gaat dat toch op een gegeven moment opspelen. Denken jullie nou niet dat dat in mijn geval opgaat.

    Hoewel ik gelukkig zijn belangrijker vond (en nog steeds vind) hebben mijn man en ik vaak genoeg gevochten (figuurlijk) over wie er gelijk had. Dus in de praktijk ging mijn mening helemaal niet op. Overigens zijn wij na 57 jaar nog steeds heel blij met elkaar!

    Ik ben hierover gaan denken toen ik een boek las over vrouwen waarin dit onderwerp uitgebreid ter sprake kwam.

    (“Haar moeders dochter” van Marilyn French).

    Hoe denken jullie hierover?

  • gerda58

    Tja, ik ben voor gelijkwaardigheid en dan niet alleen tussen partners, maar ook tussen seksen en tussen oud en jong.

    Klinkt misschien gek, maar naast de gelijkwaardigheid tussen partners/ouders, vind ik ook dat er gelijkwaardigheid tussen ouders en kinderen moet zijn. Ondanks opvoeding en wijsheid, moeten ouders ook open voor kinderen staan. Daarmee leer je ze, voor zichzelf op te komen dmv discussie. Geleerd moet worden, dat door discussie een mening verduidelijkt kan worden en vind er een wisselwerking plaats. Zodat ouders ook kunnen uitleggen, waarom zaken gaan, alsdat ze soms moeten gaan. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar eerlijker dan gezag laten gelden en geen tegenspraak te dulden. Bovendien heb ik in mijn geval soms best wat geleerd van mijn kinderen.

    Altijd gelijk willen halen is menseneigen, maar men kan leren te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben ipv ruzie te maken.

    Ik heb in mijn jeugd deze gelijkwaardigheid ervaren, als vrijheid. Daarom ook voortgezet in mijn eigen relaties en binnen het gezin.

    Binnen mijn werk en binnen het gezin, laat ik me heus weleens gelden en doe pas water bij de wijn, als ik met goede argumenten wordt overtuigd. Maar ik geef wel die ruimte en lig niet dwars.

    Dat maakt mij gelukkig.

  • Channah

    .

  • Itheka

    Zo is het Channah!

  • CU

    Als man denk ik als een man. Toch is een relatie tussen man en vrouw er eentje van een intense vriendschap die niet tussen ouder en kind zal voorkomen. Zo ervaar ik het schuilen bij elkaar als iets unieks.