Reisorganisaties doen tripjes op olifantenrug in de ban
Door: Arachne Molema − 10/08/13, 06:10
© EPA. Toeristen doen een olifantentour door de Hua Hin-heuvels van Tailand.
Vijftien reisorganisaties bieden geen olifantentochten meer aan. De Thaise jungle bewonderen op een olifantenrug is wat het gros van de Nederlandse touroperators betreft verleden tijd. .
© epa.
Met de campagne ‘Stap van de olifant af’ wil de World Society for the Protection of Animals (WSPA) de mythen rond olifantentochten doorprikken. ‘Iedereen is dol op olifanten, want ze zien er zo schattig uit. Wat voor leed aan een olifantenritje vooraf gaat, weten toeristen vaak niet’, zegt campagneleidster Maartje Maas.
'Voor het vangen van een babyolifantje zijn meerdere olifanten gedood, zoals de moeder en de tantes die het jong proberen te beschermen. Eenmaal gevangen breken trainers de wil van het olifantje door het dagenlang uit te hongeren en te slaan. Bovendien is een olifantenrug gevoelig en niet gebouwd om iemand te dragen', aldus Maas.
'Niet van deze tijd'
Samen met reisorganisaties zoekt WSPA naar ‘olifantvriendelijke’ alternatieven, zoals safaritochten per jeep of te voet en het bezoeken van olifantenopvangkampen. TUI (Arke, Holland International en Kras) deed als eerste reisorganisatie in 2010 de olifantentochten in de ban.
'Olifantenritjes zijn niet meer van deze tijd. Daar moet je als reisorganisatie niet aan willen bijdragen. We hopen dat de campagne overslaat naar andere Europese landen. Alleen de Nederlandse reisbranche kan hier geen verandering in brengen', zegt Elise Allart, manager duurzaam toerisme van TUI.
Enkele reisorganisaties, zoals OAD, gaan mee met de duurzame trend, maar vinden het eigenlijk ‘de verantwoordelijkheid van de toerist zelf’. Directeur Julius ter Haar: ‘Op een erg onorthodoxe manier heeft WSPA vorig jaar een spambom over olifantenleed op sociale media verstuurd. Wij hebben zeker begrip voor het standpunt van de WSPA. Aan de andere kant is het vanuit de consument een beleving die wordt beschouwd als onderdeel van de reis. Moet een toerist niet zelf bepalen hoe hij zijn vakantie inricht?’
Lokaal boeken
Olifantentochten zijn niet verboden en de toerist kan de tocht alsnog lokaal boeken. WSPA wil bereiken dat mythen als ‘olifanten zijn gedomesticeerde dieren’, ‘olifanten in gevangenschap zorgen voor het behoud van olifanten uit het wild’, en ‘olifanten uit de toeristenindustrie komen uit de houtkapindustrie’, de wereld uit worden geholpen. .
Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3489954/2013/08/10/Het-is-klaar-met-de-toerist-op-de-olifant-als-het-aan-15-reisorganisaties-ligt.dhtml
Goed zo werd hoog tijd dat dit stopte met dit soort smerige dieren mishandeling.